31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan yerel seçim için bilindiği gibi aylar öncesinden YSK seçim takvimini ilan etmiş seçime katılacak siyasi partilerin seçim gününe kadar nasıl hareket edeceklerini gün gün açıklamıştı.

Seçim takviminin başlaması ile birlikte seçime katılmaya hak kazanan siyasi partilerin herhangi birisinden belediye başkanı, belediye meclis üyesi yada il genel meclis üyesi olmak isteyen kim varsa o andan itibaren kulis faaliyetlerine başlamış oldular.

Kendilerine ait bir meşguliyetleri varken siyasete merak saran isimler öncelikle iktidar partisinden başlayarak adaylık için çalışmaya başlarken 2019 yılında yapılan yerel seçimde aday olduktan sonra seçim kazanıp belediye başkanlığını kazananlarda “Acaba koltuğumuzu muhafaza edip bir dönem daha başkanlığı nasıl devam ettireceğiz” sorusuna cevap aramaya başladılar.

Mevcut belediye başkanları koltuklarını muhafaza etmeye adaylarda o başkanların koltuklarını ele geçirmek için bulabildikleri tüm fırsatları kendi lehlerine çevirmeye çalışırken nerede ise aday belirleme takviminin de son 15 gününe kadar gelmiş olduk.

Bu sütunlarda yeri geldikçe sürekli belirtiyoruz, YSK yerel seçime katılmaya hak kazanan siyasi partilerin adaylarını 20 şubat tarihine kadar istediğini belirten takvimi de aylar öncesinden ilan etmişti.

Hatırlatmakta fayda var siyasi partilerin pek çoğu seçim takviminin ilan edilmesinden hemen sonra partilerinin İl-ilçe-belde teşkilatlarına gönderdikleri talimatlar aracılığı ile çok uzun olmayan zaman dilimi içerisinde aday olacakların partilerine başvurmalarını talep etmişlerdi.

Ancak her nedense siyasi parti genel merkezlerinin bu hedefi tutmadı, hedef tutmayınca seçime katılmaya hak kazanan partiler aday başvuru sürecini birden fazla kere uzatmak durumunda kaldılar.

Bütün bu olup bitenler gözümüzün önünde cereyan ederken seçimin her geçen gün biraz daha fazla kapıya dayandığının farkına varan siyasi partiler adayları netleşen seçim bölgelerinde yaptıkları organizasyonlarda adaylarını bir bir açıklamaya başladılar.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi siyasi partilerin adaylarını YSK’ya teslim etmeleri gereken 20 şubat tarihine sayılı günler kaldı, Siyasi partiler adaylarını büyük ölçüde açıklasalar da yurt genelinde ki tüm seçim bölgelerinde yarışa katılacak isimler tamamlanamadığı için “Türkiye seçime hazır” ifadesini maalesef şimdilik kullanamıyoruz.

Önümüzdeki hafta sonuna kadar biz tüm siyasi partilerin adaylarının tamamını ilan edeceklerini düşünüyoruz, adayların tamamının kamuoyu ile paylaşılması sonrasında partilerin seçim beyannamelerini de açıklamalarından sonra işin ehemniyetini iyiden iyiye kavrayacak olan adaylarda var güçleri ile sahada mücadele vermeye başlayacaklar.

Sonrası için kararı verecek tek ve en yetkili kurul bilindiği gibi seçmen olacaktır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263