Öne Çıkanlar Bilecik Edirne Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı Lokalizasyon 2 gözaltı Selçuk Türkoğlu

Dünya Çiftçiler Günü

EDİRNE (AA) - Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, Dünya Çiftçiler Günü'nü kutladı.

Akgün, yayımladığı mesajında, sağlıklı ve yeterli beslenmenin herkesin temel hakkı olduğunu belirtti.

Dünya nüfusunun her geçen gün artmasına rağmen tarım yapılan alanlar ve temiz su kaynaklarının giderek azaldığını aktaran Akgün, "Bunlara ilave olarak küresel ısınma ve iklimlerdeki değişmeler nedeniyle ülkemizde ve tüm dünyada sağlıklı gıdaya erişim günden güne zorlaştırmaktadır. Bu durum bitkisel ve hayvansal üretimin stratejik öneminin hızla yükselmesine sebep olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Tarım kesimindeki sorunlara bakıldığında önemli ve etkin teşkilat yapısına sahip kurumların gerekliliğinin ön plana çıktığını belirten Akgün, şunları kaydetti:

"Bu kurumlar içerisinde önemli bir yere sahip olan birliğimiz, Türkiye genelinde üretilen yağlık ayçiçeğinin yaklaşık yüzde 20-30’u, Trakya bölgesinde üretilen yağlık ayçiçeğinin de yüzde 50’sini mübayaa etmektedir. Birliğimiz geçtiğimiz 2018, 2019 hasat döneminde Trakya ve Marmara Bölgesi ağırlıklı olmak üzere 13 ile yayılmış 48 kooperatifinde bulunan 102 alım ve hizmet noktasında, Türkiye'de 625 bin hektar alanda üretilen yaklaşık 1 milyon 350 bin ton yağlık ayçiçeğinden yaklaşık 277 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu alımı ve bunun karşılığında ortaklarına 682 milyon ödeme gerçekleştirmiştir.

Bu yıl ayçiçeği ekim alanlarının artması verimlerde artış beklentisi nedeniyle ayçiçeği üretim miktarının 1 milyon 500 bin ton seviyelerinde olacağı tahmin edilmektedir."

Akgün, Trakya Birlik'in üretimin gerçekleşmesi için üretici ortaklarına yıllık bazda sunduğu 250-300 milyon tutarında ayni ve nakdi krediler ve hasat döneminde sağladığı ürün alım garantisiyle çok önemli bir kamusal görevi de ifa ettiğini kaydetti.

Trakya Birlik'in her zaman üretimin ve üretenin yanında olduğunu belirten Akgün, tüm çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutladı.





 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263