31 mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçim için aday belirlemelerinde artık sona gelindi, siz bu yazıyı okurken seçime katılmaya hak kazanan tüm partilerin belediye başkan adaylarının tamamına yakını aşağı yukarı belirlenmiş durumdaydı.

Kamuoyu ile paylaşılan belediye başkan adaylarının isimleri haftalar öncesinden genel merkezler tarafından belli aralıklar ile sızdırılmaya başlanmıştı ancak siyasi partilerde gelenektir belediye başkan adaylığı için başvuru yapanlar yarıştan kopmasınlar heyecanlarını kaybetmesinler diye süre mecburen uzatılıyor.

Böyle bir süreçte genel merkezler tarafından sızdırılan “Yeniden bir saha araştırması yapılacak” şeklindeki söylem sonrasında “nasıl olsa bana sıra gelmez” diye düşünen aday adayları da son bir umut bir taraftan diğer tarafa doğru koşturmaya başlarlar.

Anlatmaya çalıştığımız bu süreç yazımızın başında da belirttiğimiz gibi nispeten sona erdi, partiler daha önceden belirledikleri büyükşehir ve il belediye başkanlarının da fikirlerine başvurup “ saha çalışabileceğiniz aday adayı hangisidir” sorusunu yöneltip adayı bir miktar daha netleştirmiş oldular.

Söz konusu etap tamamlandı, bu aşamadan sonra il ve ilçe belediye başkan adayları netleşmiş olduğundan sıra özellikle büyükşehirlerdeki ilçe belediye başkanları ile çalışacak, ilçelerde çalışırken ilçelerden gelecek olan meclis üyeleri tarafından oluşacak büyükşehir meclis üyelerinin seçilmesine geldi.

Biz bu sütunlarda sürekli belirtiyoruz, YSK seçime katılacak olan siyasi partilerin kesinleşmiş listelerini 20 şubat tarihi itibarı ile talep ediyor ki bunun içinde partilerin fazla bir zamanı kalmadı.

Ellerinde belediye başkanlığı bulunan siyasi partiler seçime ister yeni adaylar ile katılma kararı alsınlar ister mevcut adaylar ile katılsınlar belediye meclis üye listelerinde önemli değişiklikler yapmak zorunda kalacaklar.

Tekrar aday gösterilen mevcut belediye başkanları 2019 yılından itibaren birlikte çalıştıkları meclis üyeleri arasından başkan yardımcıları seçtiler, komisyon başkanları için tavassutta bulundular.

Geçen bu beş yıllık süre içerisinde belediye başkanları mevcut meclis üyelerinden memnun kaldıkları ile yeniden çalışmak isteyecekler, dönem içerisinde memnun kalmadıkları çalışmalarını beğenmedikleri meclis üyeleri ile yeni dönemde bir arada olmak istemeyecekler.

İlçe belediye meclis üyeleri önemli ancak o ilçelerden seçilenler arasından gidip kentlerin büyükşehir meclisini teşkil edecek üyeler çok çok daha önemli.

Bugünden itibaren büyükşehir belediye başkanları ile ilçe belediye başkanları bir araya gelip uzun saatler boyunca başvuru yapan meclis üyesi adaylarından hangilerini tercih edeceklerini ondan sonra da büyükşehir için hangi üyeleri ilk sıralara yazacaklarını belirleyecekler.

Neticede kazanacak büyükşehir belediyesi ilçelerden gelecek üyeler tarafından teşkil edileceği için başkan adayları bundan sonra “hepsi yalan bu sahi” söylemini listeler YSK’ya teslim edilinceye kadar tekrarlayıp duracaklar.

Başka çarede yok zaten.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263