31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçim takviminin YSK tarafından ilan edilmesi ile birlikte gönlünden belediye başkanlığı, Belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği geçen kim varsa siyasi partilerin kapısından giriş yapmaya başladılar.

Geçtiğimiz haftalarda önce belediye başkan adayları belli oldu, Başkan adaylarının büyük oranda netleşmesi ile partileri tarafından aday gösterilmeyen mevcut başkanların çoğu ile birlikte başkan adaylarının önemli bir kısmı “hizmette sınır yoktur “anlayışı ile başka partilerin yolunu tutular.

Başkan adayları ile ilgili süreçte büyük oranda tamamlanınca geriye belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyelerinin sıralamasının yapılması yapıldıktan sonrada ilgili seçim kurullarına verilmesi süreci başladı.

Siyasi partilerin aday listelerinin seçim kurullarına verilme süreci her zaman sancılı geçmiştir, meclis üyesi adaylarının çok büyük bir kısmı aday adaylarının arasından sıyrılıp sıyrılamayacaklarını çoğunlukla bilmezler.

Asıl listeye girme şansı bulunan adayları bu seferde “listenin kaçıncı sırasında olacağız” endişesi yakalar, Bu durumu iyi bilen siyasi partilerin teşkilatları yerini beğenmeyen meclis üyelerinin partiden istifa edip başka bir siyasi partiye gitmelerinin önünü kesmek adına listeleri çoğunlukla mesai saatinin bitimine yakın seçim kurullarına verirler.

Söz konusu süreç 20 şubat 2024 Salı günü mesai saati içerisinde tamamlandı, 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimde aday olacak başkan adayları ile birlikte sahada koşturacak kazandıkları takdirde de belediye başkanı ile birlikte kenti yönetecek meclis üyeleri da artık nerede olduklarını biliyorlar.

Listede olmayı beklerken olamayanlar ilk anda kızar darılırlar, listede olan ancak sıralamada istediği yere gelemeyenlerde çoğu zaman “benim yerim burası değildi hakkım yendi” diyerek belli bir zaman dertlenseler de birkaç gün içerisinde herkes normal yaşantısına geri döner ve hayatına kaldığı yerden devam eder.

Adayların seçim kurullarına teslim edildiği saate kadar devam eden süreç partilerin iç işleyişleri ile ilgilidir ama bundan sonrası yani 31 mart tarihinde yapılacak olan seçim ise tamamen seçmenin iradesinde gerçekleşecek bir halk oylamasıdır.

İkinci aşamayı da geçen siyasi partiler birkaç gün içerisinde tüm ekip ile  birlikte sahada olup seçmenin gönlünü kazanacak propagandayı yapıp belediyeyi kazanmak adına uğraş verecekler.

Galiba asıl mücadelede bu süreçte yaşanacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263