26 Ağustos Türk milletinin var oluşu adına ne kadar önemli bir tarih olduğunu buradan bir kez daha anlatmaya gerek duymuyoruz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşları ile 26 Ağustos tarihinde başlattığı harekat genç Türkiye Cumhuriyetinin yeniden var olduğu tarihlerden birisi olarak adlandırılabilir.

İYİ Parti Genel başkanı Meral Akşener’in 26 ağustos tarihinde  partinin bundan sonraki yol haritası ile ilgili söyleyeceklerini dinlemek adına bizde İYİ Partinin Gebze belediye meclis üyesi Birol Elüstü ile birlikte sabah erken saatlerinde Afyon ilimize doğru yola koyulduk.

Seyahat boyunca yaşadıklarımız Atatürk’ün iki karargahından birisi olan Şuhut’tan Kocatepe’ye kadar olan alandaki 14 kilometrelik zafer yolunda Kocatepe’ye bizimle birlikte ulaşmaya çalışan on binlerce partilinin heyecanlı da yine ayrı bir yazı konusu.

31 Mart 2024 yada daha önce yapılabilecek bir yerel seçimde İYİ Partinin nasıl bir pozisyon alacağı ile ilgili yol haritasının belirlenmesi açısından Meral Akşener’in söyleyecekleri ile ilgili bilindiği gibi aylardır çok çeşitli spekülasyonlar yapılıyordu.

14 Mayıs ve 28 mayıs tarihinde yapılan iki seçimde de Millet ittifakına sahip partilerin başarısız olmasının hemen ardında daha çok millet ittifakı kanadında “-Eğer ittifak bozulur masa dağılırsa var olan tüm belediyeleri Cumhur ittifakına sahip blok kazanır” şeklinde görüşler ortaya atılmaya başlandı.

31 Mart 2019 tarihinde CHP ve İYİ Partinin oluşturduğu ittifakın başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çok sayıda belediyenin kazanılması ister istenmez “sekiz ay sonra yapılacak seçimde CHP  ve İYİ Parti seçime kendi adayları ile girerse tam anlamı ile hüsran olur” söylemlerinin yükselmesine vesile oldu.

İYİ Parti Genel başkanı Meral Akşener 26 Mayıs Pazar günü Afyon Kocatepe’de bizimde bir gazeteci olarak anladığımız ve yorumladığımız kadarı ile kendi partisi içerisine belli başlı şu 3 mesajı verdi.

  1. İYİ Partinin üyesi olan yada üye olmayı düşünen ve gönlünden belediye başkan adaylığı düşünen arkadaşlar evvel emirde belediye başkanlığı yarışına tek başına gireceklerinin hesabını yapsınlar.
  2. Belli seçim merkezlerinde seçimin kazanılması adına ittifaklar olabilir.
  3. Hangi yerleşim merkezlerinde ve hangi şartlarda seçim ittifakı yapılacağının kararını da o seçim merkezlerindeki il ve ilçe başkanlıklarına bırakacağız, İttifak olup olmayacağına teşkilatlarımız karar verecek.

Akşener parti içerisinde bu şekilde mesaj verirken yerel seçimde İYİ Parti ile ittifak yapmak isteyen parti yada partiler ile ilgili olarak ta  “Cumhuriyet değerleri  ve Anayasanın ilk dört maddesi ile sorunu olanlarla hiçbir şartta bir araya gelmeyeceğiz” diyerek kırmızı çizgileri son derece net bir şekilde belirledi.

Bu şekildeki açıklamaların sonunda bir gazeteci olarak yine bizim anladığımız kadarıyla Meral Akşener “14 mayısta yapılan milletvekili genel seçimi öncesinde olduğu gibi bir süreç yaşanmayacak bizimle ittifak yapmak isteyen parti yada partiler bizim siyasetimiz çerçevesinde hareket edecek” mesajını da vermiş oldu.

Bu aşamadan sonra İYİ Parti Genel başkanı Meral Akşener yerel seçim ile ilgili sorumluluğu daha çok önce il başkanlıklarında sonra da o il başkanlıklarına bağlı olan ilçe ve belde başkanlıklarına vermiş durumdadır.

Türkiye’nin bir seçim bölgesinde İYİ Parti yukarıda anlatmaya çalıştığımız “değerler çerçevesi” içerisinde hareket eden parti yada partiler ile seçim ittifakı yapabilir, Ancak yine başka bir seçim çevresinde de İYİ Partili belediye başkan adayı “-Ben seçime İYİ Parti logosu altında girersem daha seçimi kazanabilir” derse seçime ittifak ile değil yalnız başına girebilecek.

Türkiye “Akşamdan sabaha kadar”  olan zaman dilimi “ bilindiği gibi özellikle siyaset için çok ama çok uzun bir zamandır, Bugün “Asla bir araya gelemezler” denilen partiler birlikte olabilirler, “-Artık ayrılmazlar” diye düşünülen partilerin birliktelikleri de bir anda bitebilir.

İYİ Parti Genel merkezi Meral Akşener 26 Ağustos tarihinde Türk milletine ve kendi partililerine yapacakları siyasetin genel hatlarını tam anlamı ile çizdi.

Ekim ayının sonuna doğru da çizilen bu çerçevenin içerisinin nasıl doldurulacağını hep birlikte göreceğiz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263