Bizde gelenektir, ister iktidardaki ister muhalefetteki siyasetçi yanı başında bir gazeteci yada elinde mikrofon olan bir haberci görür görmez “Fırsat bu fırsattır” diyerek Allah ne verdiyse olan olmayan , yapacağı yada yapamayacağı ne varsa başlıyor anlatmaya.

Şu andaki durumlarını bilemiyoruz ancak geçmiş dönemlerde “peşin konuşmayanlara” verilecek en iyi kurum Dışişleri bakanlığındaki hariciyecilerdi.

Dışişleri bakanlığındaki görevliler aldıkları devlet terbiyesi ile problemli olarak görülen pek çok mesele yüzde yüz çözüme ulaştırılmış olsa bile peşin konuşmaktan imtina ederlerdi.

Ancak aynı temkinli konuşmaları özellikle son dönemlerde siyasetçilerden beklemek nerede ise imkansız hale geldi, siyasetçi önüne arkasına bakmadan bir sürü ifade kullanıyor sonrada “siyasette olur böyle söylemler, zaten bir süre sonra gündem değişir vatandaşta söylediklerimizi unutur gider” diye düşünüyorlar.

Özellikle iletişim teknolojisi bu kadar ileri gitmemişken, üstüne üstlük sosyal medya bu kadar yaygın değilken siyasetçiler için işler biraz daha kolaydı, Zira yazılı medya arşivi olmayanlar için siyasetçinin söylediklerini bulup çıkarmak nerede ise imkansız bir durumdu.

Ancak şimdi özellikle sosyal medyanın hayatımıza tam olarak girdiğinden olsa gerek siyasetçi neyi ne zaman söylerse söylesin aynı siyasetçinin belli bir zaman sonra söylediğinin tersini söylediğinde arşiv anında ortaya çıkartılıyor.

Siyasetçinin peşin konuşması kendi içerisinde yine kendisine göre tutarlı olarak kabul edilebilir ancak insan hayatını birebir ilgilendiren, Dış politikada yanlış anlaşılmalara yol açacak şekildeki peşin konuşmalar bir şekilde gelip siyasetçinin ayağına dolaşabiliyor.

Dikkat edin bugünlerde peşin konuşan siyasetçilerin sayısında oldukça önemli bir artış var,

Günü kurtarmak adına bulduğu gazetecilerin karşısına çıkıp aslında kendisinin bile inanmadığı söylemlerde bulunan siyasetçi söylemlerinin yarınlarda karşısına çıkacağını da muhtemelen unutuyor.

Türkçe de “Boğaz dokuz boğumdur dolayısı ile dokuz kere yutkunup bir kere konuşmak lazımdır” şeklinde harika bir söylem var, Dolayısı ile siyasetçilerin özellikle içerisinde bulunduğumuz bu zor zamanlarda söyleyeceklerini kılı kırk yardıktan sonra anlatmaları gerekiyor.

Aksi takdirde peşin konuşmanın faturası ağır olacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263