Gelecek yılın mart ayında yapılacak olan yerel seçim öncesi seçime katılma hakkı olan tüm siyasi partilerde gözle görülür bir hareketlilik başladı.

Aslında yerel seçim startı 28 mayıs tarihinde tekrar Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın yaptığı balkon konuşması ile resmen başlamıştı, O andan itibaren genel seçimin kazanan yada kaybeden tarafındaki partiler içinde yerel seçim çalışması bir şekilde başlamış oldu.

Ülke genelinde var olan il-ilçe ve beldeler ile birlikte muhtarlık içinde seçim yapılacak olması ister istemez milyonlarca insanın mobil hale gelmesi anlamını taşıyor.

2024 yılının mart ayında yapılacak olan yerel seçimde genel seçimde olduğu gibi Cumhur ittifakına ve millet ittifakına mensup partilerin yine birlikte katılıp katılmayacakları ile ilgili en azından şimdilik bir bilgi yok.

Yerel seçimin şartları bilindiği gibi genel seçime göre çok büyük değişim gösteriyor, Partiler neticede genel seçimde 600 milletvekilini kazanmak adına liste yaparlarken yerel seçimde 81 il ve 920 civarında aday ile birlikte bu ilçe ve beldelerde meclis üyesi ve il genel meclis üyesinin de seçilecek olması meseleyi biraz daha başka boyutlara çekiyor.

Yerel seçimde bilindiği gibi AK Parti-CHP –İYİ Parti ve MHP seçim bölgelerinde belediye kazanmaya çalışırken Yeşil sol partide daha çok güneydoğu bölgemizde neticeye gitmeye çalışacak.

Ancak 2019 yılında olduğu gibi Cumhur ittifakı kanadında çoğunlukla AK Partili belediye başkan adaylarının listesine MHP’li meclis üyelerinin mi yazılacağı yoksa MHP’nin tüm seçim bölgelerinde seçime kendi isim ve logosu ile mi katılacağı netleşmiş değil.

Aynı durum Millet ittifakı içinde geçerli, 2019 yılında yapılan yerel seçimde ittifak yapan bu ittifak sonucunda da başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 11 büyükşehir ve çok sayıda belediye kazanan CHP-İYİ Parti ittifakının aynı ittifakı bu seçimde gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği de şu an muamma.

Geriye kalan irili ufaklı partilerin tamamı bir taraftan “ –Yerel seçime tek başımıza gireceğiz ancak cumhur ittifakından yada millet ittifakından gelecek tekliflere de açığız” diyerek seçim kazanması muhtemel siyasi partilerden başkan adaylığı ve meclis üyesi adaylığı kazanmanın yolunu arıyorlar.

Hepimiz bilir ki yerel seçimin şartları ne olursa olsun hiçbir şekilde genel seçime benzemez özellikle nüfusu fazla olmayan seçim merkezlerinde seçmen partiden çok adaya bakarak oy verebiliyor.

İçerisinde bulunduğumuz günlerde tüm siyasi partiler belediye başkanlığı kazanmak için partili partisiz ayırımı yapmadan iyi belediye başkan adayı ve iyi belediye meclis üyesi adayı aramakla meşguller.

Ancak söz konusu “iyi adayların” sayısı belli ve tüm siyasi parti yönetimlerinin tamamı da o iyi adayları diğer siyasi partilere kaptırmamak adına mücadele ediyorlar.

Burada asıl hedef seçim kazanacak aday olsa da seçim sonrasında kazanan adaylar ile çok büyük problemlerin yaşadığı herkes tarafından kabul ediliyor, hem seçilecek hem de sadık isimler içinde kullanılan ifade “-böyle isimler ya henüz doğmadılar yada uzun yıllar önce bu dünyadan ayrıldılar” şeklinde oluyor.

Adayların daha da netleşmesi adına herkes tatil ayı olarak bilinen Ağustos’un bitmesini ve Eylül ayının gelmesini bekliyor ki çalışmalara başlasınlar.

Sonrasındaki gelişmeler ise zaten ışık hızında sonuçlanıyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263